A PÉNZÜGYI ÉS GAZDASÁGI VÁLSÁG EURÓPÁBAN ÉS MAGYARORSZÁGON
2010-02-25
A BDSZ is képviseltette magát  a GTTSZ 2010. február 25-én megtartott "Hogyan tovább Magyarország az Európai Unióban  2010-től?" című előadás és vitasorozat hatvanegyedik konferenciájáról melynek témája
A PÉNZÜGYI  ÉS GAZDASÁGI VÁLSÁG  EURÓPÁBAN ÉS MAGYARORSZÁGON volt.
A programot dr. Ginsztler János, az MTA r. tagja, a GTTSZ társelnöke, a Magyar Mérnökakadémia elnöke vezette. A szakmai előadásokat dr. Molnár Csaba a Miniszterelnöki Hivatalt vezető minisztere -,  Akar László a GKI Gazdaságkutató vezérigazgatója -
és  dr.  Horváth Csaba a fővárossal összefüggő kormányzati teendők összehangolásáért felelős államtitkára tartották.

Megtartotta ez évi első ülését a BDSZ Országos Tanácsa
2010-02-24
A testület az alábbi témákat tárgyalta meg:
1. Tájékoztató az előző Országos Tanács ülés óta történő eseményekről, a BDSZ jövőbeli feladatairól Rabi Ferenc elnök tájékoztatása alapján.
2. Javaslat a BDSZ Országos testületeinek 2010. évi I. féléves munkatervére.
3. Különfélék.

A NSZFT Bizottsági ülése
2010-02-23
Rabi Ferenc, mint a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Tanács tagja részt vett a Bizottság ülésén.
Munkásgyűlés a győri SKINY Ruhagyárban
2010-02-22
Varga Éva  a Ruhaipari tagozat vezetője rész vett a győri SKINY Ruhagyárban működő
alapszervezet Szakszervezeti Bizottsági ülésén. Munkásgyűlést tartott, ahol kiemelte a szakszervezetei tagság fontosságát, a tagsággal járó előnyöket.
Tárgyalt a munkáltatóval a munkaszerződések módosításáról, amelyre egy új munka terület, a logisztika bevezetése miatt került sor.

Látogatás Jánosházán
2010-02-22
Rabi Ferenc a BDSZ elnöke, Csanádi József a BDSZ alelnöke és Keleti Tamás a Könnyűipari Ágazati Párbeszéd Bizottság társelnöke megbeszélést folytatott Jánosházán, a CAR-Inside Kft vezetőivel és a szakszervezeti bizottság tagjaival  a folyamatban lévő összevonásról és a várható létszámleépítésről.
Klímacsúcs
2010-02-19
A  "II. Magyarországi Klímacsúcs"-on a BDSZ-t Pápis László alelnök vezetésével szakértők képviselték.
A klímacsúcs anyaga megjelenik a www.klímaklub.hu honlapon. 

Ülésezett a BÁPB
2010-02-18
A BÁPB ülésén állásfoglalás alakult ki az "éghajlatvédelmi törvény" tervezettel kapcsolatban. Az állásfoglalást a BÁPB Titkársága az érdekeltek azonnal postázta.
Ülést tartott a Vértesi Erőmű Zrt Koordinációs Tanácsa.
2010-02-18

Ülést tartott a Villamosenergia-ipari Ágazati Párbeszéd Bizottság
2010-02-17
Ülést tartott a Villamosenergia-ipari Ágazati Párbeszéd Bizottság, mely ülésen a BDSZ-t Pápis László alelnök és Lisztmayer János elnökségi tag képviselte.
Ülésezett a BDSZ Elnöksége
2010-02-17
A BDSZ Országos Elnöksége az alábbi témákat tárgyalta meg :
-A Bányászati Ágazati Kollektív szerződéssel kapcsolatos tárgyalások helyzete.
-A könnyűipari ágazati kollektív szerződés megkötésének lehetőségei.
-Állásfoglalás a "Munkahelyeket a villamos-energiaiparba" c. EVDSZ-el közös dokumentumról.
-Különfélék.
Az Elnökség egyhangúlag foglalt állást, hogy az Országgyűlés előtt álló "éghajlatvédelmi törvény" tervezet ügyében - miután az az ipar számára beláthatatlan negatív következményekkel járhat - soron kívül kezdeményezni kell a BÁPB összehívását.

MSZOSZ Elnökségi ülés
2010-02-16
Rabi Ferenc részt vett az MSZOSZ elnökségi ülésén.
Találkozás az MSZOSZ Megyei képviseletek vezetőivel
2010-02-15
Rabi Ferenc a BDSZ elnöke és Csanádi József, Pápis László és Varga Éva a BDSZ alelnökei találkoztak az MSZOSZ Megyei képviseletek vezetőivel. A  megbeszélésen a BDSZ vezetői bemutatták az új szervezetet és javaslatukat a tagszervezés beindításáról.
Ülést tartott az MSZOSZ Díjbizottsága
2010-02-12
Ülést tartott az MSZOSZ Díjbizottsága, melyen a BDSZ-t Beöthy Fehér Szabolcs  tanácsos képviselte.
Megtartotta évindító első ülését a BDSZ Ruhaipari tagozata
2010-02-10
Varga Éva a Ruhaipari tagozat vezetője tájékoztatást adott a BDSZ- belül megkezdett közös munkáról, a szervezet előtt álló feladatokról. Kiemelte a szakmai társaságok előtt álló feladatokat, a tagszervezés fontosságát, az ez évben esedékes Üzemi Tanács választásokat.
Szántó Jánosné tájékoztatást adott az alapszervezeteket érintő 2010. évi adó és TB. változásokról.

Módosított Nemzeti Energiahatékonysági Cselekvési Terv
2010-02-04
Rabi Ferenc a BDSZ elnöke a Mátrai Erőmű Zrt. szakszervezetei jelzései alapján  egyeztetést kezdeményezett a Módosított Nemzeti Energiahatékonysági Cselekvési Tervvel kapcsolatosan. A BDSZ a meglévő külszíni szénbányák működését és az erre épülő villamosáram-termelést hosszú távon versenyképesnek és megőrizendőnek tartja, a munkahelyeket - kongresszusi döntés alapján is - meg kívánja védeni.

Idézet a szakszervezeti levélből:
"Információink szerint Bajnai Gordon Miniszterelnök úr azzal bízta meg a pénzügyminiszter, a közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter, és a környezetvédelmi és vízügyi miniszter urakat, hogy a 2013 és 2020 közötti időszakra dolgozzák ki, hogy az eddigi gyakorlattól eltérően, Magyarország egyetlen széndioxidot kibocsátó termelő egysége - a szenes erőműveket is beleértve - ne juthasson ingyenesen CO2 kvótához, még korlátozott mennyiségben sem."

A Miniszterelnöki Hivatalnál történt egyeztetés után 2010. február 2-án a társadalompolitikai szakállamtitkár aláírásával válasz érkezett a BDSZ levelére, amelyből a következő szakaszt idézzük:

"Az Ön által hivatkozott, és a Kormány 2010. január 27-ei ülésén elfogadott Magyarország Módosított Nemzeti Energiahatékonysági Cselekvési Terve feladatokat ad az érintett minisztereknek arra, hogy javaslatokat dolgozzanak ki az elkövetkező időszakra vonatkozóan. A Kormány nem hozott döntést az előterjesztésben lévő szakmai javaslatokról, azok nem képezik a Kormány álláspontját. Ezekből következően a Kormány határozata nem vetít előre semmilyen olyan döntést, amelyek az Ön levelében szerepelnek."


H-1068 Budapest, Városligeti fasor 46-48. - Telefon: (36-1) 322-1226 - Fax: (36-1) 342-1942