BDSZ

Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete

Napirend:
1. Üdvözlés és bevezető
2. A válság hatása az energiaipar ágazataira (5 perces beszámoló szervezetenként)
3. Vita: gazdasági újraindító programok, energia átmenet és a „Green Deal” program
4. Egyebek

Résztvevők
Ambrosio Arias Fernandez (UGT,spanyol)
Ralf Bartels (IGBCE)
Justin Bowden (EK)
Benjamin Denis (IndustriAll Europe)
Diana Junquera Curiel (IndustriALL Global)
Sindre Kvil (Norvég)
Philippe Lazzarotto (FCE, FR)
Peter McIntosh (UNITE, EK)
Nikta Nabavi (NITO, svéd)
Tone Tonnesen (NITO, Norvég)
Geir Vollsaeter (Norvég)
Corinna Zierold (IndustriAll Europe)
Stanitz Károly (BDSZ)

Az ülést Ralf Bartels vezette, aki köszöntötte a résztvevőket és röviden ismertette a videokonferencia célját.
Az 1. pontban a résztvevők röviden beszámoltak az országukban és az ágazatukban a járvány következtében kialakult helyzetről. Az IndustriALL Global képviselője rövid nemzetközi kitekintést adott az egyes bánya-és energiaipari ágazatok helyzetéről. Itt két olyan terület van, ahol komoly problémák vannak: az olajbányászat, ahol túltermelési válság van, illetve az atomerőművek karbantartása (pl. Németországban), ahol a kijárási korlátozások miatt a karbantartásban részt vevő több száz embert nem tudják elhelyezni.
A 3. pontban a résztvevők megvitatták járvány utáni helyzettel kapcsolatos kilátásokat, valamint a gazdaság újraindításának és a energia területén várható szerkezetváltásnak és a „Green Deal” programnak a kapcsolatát. Egyöntetű volt a vélemény, hogy a járvány során kialakult helyzet kedvező feltételeket teremthet a szerkezetváltás programjának megvalósításához.
Az utolsó pontban Corinna Zierold kérte a résztvevőket, hogy tájékoztassák a későbbiekben minden fontos eseményről, változásról, ami a járvány során bekövetkezik a területükön, illetve felhívta a figyelmet az IndustriAll Europe honlapján található COVID 19 rovatra, ahol a járvánnyal kapcsolatos információk, állásfoglalások, egyéb dokumentumok megtalálhatók.