BDSZ

Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete

A rendezvényt Manuel Rios, a COTANCE elnöke és Judith Kirton-Darling, az industriAll Europe főtitkára nyitották meg. Gustavo Gonzalez-Quijano a COTANCE főtitkár bemutatta az európai projekt eredményeit, kutatási anyagait, miért fontos az európai bőripar dekarbonizációja.
Ezután panelbeszélgetések következtek a következő témakörökben:
1. Milyen lehetőségei vannak az európai bőriparban a biztonságos munkavégzésnek?
2. Milyen prioritások lesznek meghatározóak az európai és a tagországok bőriparában a szénlábnyom csökkentésében a következő időszakban?
A rendezvény konklúzióját Patrizia Pitronaci, az olasz könnyűipari szakszervezetek képviselője foglalta össze.
A nemzetközi találkozón szakszervezetünket Sulyokné Kruspán Rozália, Nyulné Antal Anita, Beőthy-Fehér Szabolcs és Berényi Attila kollegák képviselték.

aa0464a6 img 2628 Green Deal Leather group

A találkozón európai ágazati szociális partnerek közös dokumentuma került elfogadásra. Az aláírók, támogatók között voltak a meghatározó európai munkáltatói szövetségek, európai és nemzeti szakszervezetek – köztük az industriAll Europe is. A Nyilatkozatot továbbították az Európai Bizottsághoz, az Európai Parlamenthez és az Európai Unió Tanács 2024. évi Belga Elnökségéhez is. A legfontosabb üzenet, olyan európai ipari megállapodásra, iparpolitikára van szükség, amely a minőségi ipari munkahelyekre összpontosít szerte Európában, a tagállamokban, középpontjában a munkavállalók, az érdekképviseletek állnak.
A dokumentum fontosságát jelzi, hogy a találkozón jelen volt Nicolas Schmidt az EU foglalkoztatásért és szociális jogokért felelős biztosa, az Európai Bizottság csúcsjelöltje is.
A kelet-európai ipari szakszervezeteket – lengyel, cseh, szlovák, magyar, szlovén - Beőthy-Fehér Szabolcs nemzetközi titkár kolléga képviselte.

443714874 IndustriAll Europe találkozó Nicolas Schmidt

A nemzetközi találkozón az alábbi napirendek kerültek megvitatásra:
- Michael Vassiliadis, az industriAll Europe elnökének köszöntője,
- A közelgő EU-s választások, az európai pártcsoportok képviselőinek előadásai,
- 20 évvel az Európai Unió tagországok csatlakozását követően,
- Aktualitások az európai és tagállami iparpolitikáról, a kollektív szerződésekről, szociálpolitikáról, a vállalatpolitikáról,
- Milyen kihívásokat, lehetőségeket jelent az ipar 5.0?
- Európai Üzemi Tanácsok úk képviselők, koordinátorok jóváhagyása,
- Európa és nemzeti ágazati aktualitások,
- Az industriAll Europe következő Kongresszusának előkészítése,
- Think Tank munkacsoport jelentés,
- Pénzügyi és szervezeti ügyek,
- A Számvizsgáló Bizottság jelentése,
- 2023. évi beszámoló jóváhagyása,
- Tagfelvételi kérelmek,
- Egyebek.
Az európai találkozón BDSZ-t Rabi Ferenc elnök és Beőthy-Fehér Szabolcs tanácsos kollegák képviselték.

Elisa Ferreira kohézióért és reformokért felelős európai uniós biztos Mátrai Erőműbe látogatott. A találkozó egy egyeztetéssel kezdődött, amelyet Steiner Attila energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkár úr nyitott meg, bemutatva a magyar Kormány terveit a Mátrai Erőmű modernizációjára vonatkozóan, majd ezután Vécsi György vezérigazgató úr tartott egy prezentációt az Erőműről és a bányákról. Ezt követően egyeztetés kezdődött a résztvevőkkel kör, ahol a bizottsági tagok kérdést/felvetést tudtak intézni a biztoshoz. Ezután Ferreira biztos asszonnyal bejártuk az Erőművet, valamint a visontai bányát. A BDSZ-t Rabi Ferenc elnök képviselte.

Ferreira

A találkozón az alábbi témák kerültek megbeszélésre:

1) Az industriAll Europe helyzete, aktuális információk, hírek, a Végrehajtó Bizottság következő ülésének előkészítése, a „Jó ipari munkahelyek” kampánya - a keleti régió álláspontja az industriAll Europe szakpolitikáiról, dokumentumairól
2) Európai minimálbér irányelv
3) Az industriAll Europe munkaerő- és szakképzés hiányra vonatkozó kezdeményezése
a. Tapasztalatok a régióban dolgozó, harmadik országokból érkező vendégmunkásokkal kapcsolatban (munkakörülmények, bérek, szervezés) - országonként egy előadó.
b. A szakképzéssel és átképzéssel kapcsolatos tapasztalatok (a zöld átállás) régiónkban - országonként egy előadó.
4) IndustriAll Europe következő Kongresszusa - a "Bérkonvergenciáról" szóló közös állásfoglalás aktualizálása, rövid országjelentések

A BDSZ-t Rabi Ferenc és Beőthy-Fehér Szabolcs képviselte.

RegiosBP