BDSZ

Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete

Szakszervezetünk részéről 2 fővel részt vettünk a Prágában megrendezett konferencián, ahol nemzetközi szinten hallgathattuk meg, hogy melyik ország, milyen akadályokkal küzd a szervezettség növelése területén, hogyan és milyen módon lehetséges összefogással elhárítani az akadályokat.
A panel beszélgetésben részt vettünk, amelynek témái a következők voltak:
- Melyek a projekt tanulságai?
- Stratégiák, sikerek, kihívások szervezői tapasztalatok.
- A szakszervezetek befolyásának növelése a jobb kollektív tárgyalások érdekében történő szerveződés révén.
- A szolidalitás megerősítése a szervezkedés és a kollektív alku érdekében.
- Szervezési szakértők transznacionális hálózata.
- A szakszervezeti kapacitás kiépítése a szerveződés és növekedés érdekében.
A konferencia záró eseménye pedig: Tiltakozó akció az Aero Vodochody gyár előtt.
A BDSZ képviseletében részt vett: Sulyokné Kruspán Rozália és Jantner Eszter.

A könnyűipar (TCLF – textil, bőr, ruha) szociális partnereinek prioritásai a következő európa parlamenti időszakra (2024–2029) NYILATKOZAT.

A Bőripari Szakszervezet hagyományát folytatva a székházunk aulájában található Bőripari Mártírok Emléktáblájánál, melyet a munkásmozgalomért életüket áldozó bőripari dolgozóknak állítottunk, koszorúzással egybekötött megemlékezést tartottunk.

 

 

A textil-, ruha-, bőr- és cipőipar szakszervezeti, munkavállalói, munkáltatói képviselők, szakértők országos találkozója ismét megrendezésre került a BDSZ székházában a fenntarthatóság, a kézművesség témaköreiben.


Napirendek, előadók a következőek voltak:
- Rabi Ferenc BDSZ elnök, Dr. Kokasné Dr. Palicska Lívia MKSZ elnök köszöntők,

- Kézműves Akadémia: Folk redenimissima/fimvetítés Springer Orsolya textilművész fenntarthatósági kollekciójának alkotói folyamatáról.
  Narrátor: Körtvély Adrienne

- Tóth János paszománykészítő és gombkötő mester bemutatója,

- Varga Mónika Mestervizsga képekben: Amikor egy cipő születik,

- Az ÁKT munkájáról Berényi Attila kolléga adott tájékoztatást.

 20230927 123511

A Magyar Könnyűipari Szövetség is részt vesz a 2022. őszén indul a Green Deal Leather, azaz Zöld átmenet a bőriparban című, uniós támogatású projektben, amely a bőripari ágazat két kulcsfontosságú kérdésével foglalkozik: a munkahelyi biztonsággal és a bőr karbon-lábnyomával.
A 21 hónapos futamidejű projekt keretében a partnerek felmérések és hivatalos információk, valamint interjúk és más megfelelő csatornák segítségével gyűjtik össze a szükséges adatokat mindkét témában, hogy az ágazati szereplők és az érdekelt felek számára mindkét projektszakaszra vonatkozóan információkat szolgáltathassanak. A 7 országban megvalósuló, az ágazat vállalatainak és munkavállalóinak több mint 80%-át lefedő kezdeményezést szociális párbeszéd révén fejlesztik majd tovább. A kiválasztott témákról két nemzetközi workshopot szerveznek, a nyomtatott és videón felvett anyagokat egy erre a célra létrehozott, az egész EU-ra kiterjedő kampány keretében terjesztik. A projektet egy 2024-re tervezett brüsszeli zárókonferencia fogja összefoglalni az eredmények bemutatásával.

Bővebben ...