BDSZ

Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete

Ünnepélyes keretek között megnyitották az Edelényi Bányászati Bemutató Központ bányásztörténeti kiállítóhelyet a Császta-hegyen.
Az ünnepségen Demeter Zoltán országgyűlési képviselő, Molnár Oszkár polgármester, Rabi Ferenc BDSZ elnök, valamint Hadobás Sándor volt bányászmúzeum igazgató mondott köszöntő beszédeket. Szakszervezetünket Rabi Ferenc elnök és Beőthy-Fehér Szabolcs tanácsos kollégák képviselték.

 

JÓ SZERENCSÉT CSÁSZTÁN! - EDELÉNY TÉRSÉGÉNEK BÁNYÁSZMÚLTJÁT BEMUTATÓ TEMATIKUS ÉLMÉNYPARK

Edelény Város Önkormányzata a város és a térség életének elmúlt 100 évére jellemző bányászati tevékenységnek, a kulturális örökségünknek kívánt emléket állítani jelen beruházás megvalósításával.
A projekt helyszíne Edelény Császta-szőlőhegyi zártkertek. A központi téren már álló építmény-együttes építészeti kialakításához hasonlóan épült meg a látogatókat fogadó új épület, hagyományos épített falazattal és természetes kőburkolattal, homlokzati elemekkel, tetőszerkezettel.
Az épületben helyet kapott egy rendezvénytér, egy vendéglátóegység (büfé – kávézó) és ajándékbolt, a szükséges kiszolgáló helyiségek (mosdók, személyzeti öltözők, stb.). Az épület melletti, mögötti területen szabadtéri pihenőpark és tematikus játszótér került kialakításra. A fő attrakció elem egy földalatti bemutatóhely. A több részből álló, egymásból nyíló bemutató térben interaktív és innovatív megoldásokkal kerül bemutatásra a térség bányászatának fejlődéstörténete és a bányászok mindennapi élete.

Nem csak a külső helyszínek, hanem a belső terek is életkor független, család- és gyermekbarát módon lettek kialakítva. A térség kulturális adottságaira építő új vonzerő létrehozása során interaktív bemutatási formák jöttek létre, célcsoport-specifikus kínálati program elemekkel.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.