BDSZ

Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete

Ez a felvétel: https://m.youtube.com/watch?v=zrxUOnDyHjc 2018.12.19-én készült a Schalke-Bayer Leverkusen mérközésen. émetországban köztudottan a bányászok közkedvelt focicsapata a Schalke04.
“Gelsenkirchenben ezévben különleges megemlékezésnek adott helyszìnt a Schalke Stadion. Egy szenzácios keretprogrammal búcsúztatták a bányászokat, akik a kőszénbányászati munkájukkal hozzájárultak a gazdasági és szociális jóléthez.

Így zajlott a búcsúztató:


18:15 körül hirtelen elsötétedett az aréna. Megható képek ragyogtak fel a hatalmas kijelzőn, melyek a Ruhr-vidék bányász életét elevenítették fel.
Majd egy megható gesztus következett: a Ruhrkohle AG elnök vezerigazgatója, Peter Schrimpf átadott egy bányász lámpát a Schalke Felügyelőbizottság elnökének, Clemens Tönniesnek.
Ezután a Ruhrkohle Kórus elénekelte a bevonulási éneket, és a csapatok a pályára léptek. Bizony egyik-másik néző könnyes szemmel kísérte az eseményt.

A Nordkurve (ami nàlunk a B Középnek felel meg) egy látványos mutatvánnyal készült. Az egész szektort betakarták egy hatalmas molinóval, melyen egy csille, egy bánya járat és egy bányász alakja volt látható.
Az egész koreográfiát kék-fehér zászlótenger keretezte.

A bànyász búcsúztatò betöltötte a levegőt...
Azután is, hogy a játék véget ért, a bányászat szelleme betöltötte a teret. A reklámok továbbra is a bányászatról szòltak. A jàtékosok a mezükön különböző bányák motivumait hordták. Ehhez a DFL külön engedelyt adott.

Még a ceremónia előtt, közvetlenül a meccs kezdő fùjása előtt egy program volt látható. 14:30-kor a két csapat nagyjai léptek pályára, többek között Schalke jàtékosok: Martin Max, Gerald Asamoah, Mike Büskens. A Leverkusenből: Ulf Kristen, Erik Meijer, Carsten Ramelow.
Továbbá egy mérkőzést szerveztek az Ibbenbrühen és Prosper-Haniel bányászai között.