BDSZ

Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete

A 2019. évi Központi Bányásznap Kazincbarcikán került megrendezésre az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Magyar Bányászati Szövetség, a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete, az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület valamint a házigazda Kazincbarcika Város Önkormányzata szervezésében.

Az ünnepi elnökségben helyet foglaltak:
Dr. Fónagy János országgyűlési képviselő, a nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkárt, miniszter-helyettes;
Dr. Kaderják Péter az Innovációs és Technológiai Minisztérium energia és klímaügyekért felelős államtitkára;
Dr. Nyikos Attila, a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal elnök-helyettese;
Dr. Fancsik Tamás, a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat elnöke,
Szakál Tamás, a Magyar Bányászati Szövetség elnöke;
Rabi Ferenc, a Bánya Energia és Ipari Dolgozók Szakszervezete elnöke;
Dr. Hatala Pál, az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület elnöke;
Prof. Dr. Szűcs Péter, a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar dékánja;
Klimon István, Kazincbarcika Város alpolgármestere;

20190829 bányásznap kazincbarc77 2188x1459

A résztvevők 1 perces néma felállással adóztak az elhunyt bányász-testvéreink emlékének!

Az ünnepséget Rabi Ferenc a BDSZ elnöke nyitotta meg, majd köszöntők következtek az ünnepi elnökség részéről, melyet Dr. Fónagy János, Dr. Kaderják Péter és Klimon István mondott el.

20190829 bányásznap kazincbarc12 4924x3283

Ezt követően Dányi Krisztián színművész előadásában – a Kazincbarcikai Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola művésztanárai közreműködésével – Papp András: „Bányásznap a XXI. században” című verse következett.

A Bányásznap alkalmából Dr. Kaderják Péter adta át a kiemelkedő szakmai munkájuk elismeréseként „Kiváló Bányász” kitüntetéseket, valamint a „Miniszteri Elismerő Oklevél” elismeréseket.
Majd a szakmai kitüntetések átadása következett. A „Magyar Bányászatért” érdemérem kitüntetéseket Szakál Tamás adta át, majd ezt követően Rabi Ferenccel közösen a BDSZ és MBSZ által alapított „Bányász Szolgálati Oklevél” elismerések átadására került sor mindazoknak, akik több évtizeden át hűségesek maradtak a bányászathoz.
Rabi Ferenc adta át a BDSZ által alapított kitüntető elismeréseket Emléklap és ezüst bányászgyűrű polgármestereknek a településeken élő aktív- és nyugdíjas bányászközösségek támogatásáért, a bányász emlékek és hagyományok ápolásáért; Elismerő oklevél Kazincbarcika várossá nyilvánításának 65. éves évfordulója alkalmából a város önkormányzata részére; a bányász kulturális örökség és hagyományőrzés terén végzett kiemelkedő munkásságának elismeréseként Művészeti Nívódíjat adományozott kollektív és egyéni kategóriában.

Végül Kazincbarcika Város nevében Klimon István adott át az Önkormányzati Testület által odaítélt elismeréseket szakszervezeti vezetőknek.
Az ünnepség hivatalos része a Bányász Himnusz közös eléneklésével, Dányi Krisztián színművész intonálásával zárult. Az állófogadás előtt Grosz Ákos az ITM Enegiagazdálkodási, Atomenergetikai és Bányászati Főosztály vezetője mondott pohárköszöntőt.

Az ünnepségről rövid összefoglaló itt tekinthető meg:
https://www.youtube.com/watch?v=GNC8cRn8gNc