BDSZ

Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete

A Bányász-Kohász Juniális nyitó programjaként június 24-én a Salgó úti körforgalomban avatták fel a város legújabb bányászati emlékhelyét, melyet egy felújított csille jelképez.

csilleátadó0624


„A Salgó úti körforgalomban elhelyezett csille a múlt előtt tiszteleg, emlékeztetve arra, hogy Salgótarján fejlődése a bányászatnak köszönhető, de a jövőbe vetett hitet is szimbolizálja” – mondta az avatóünnepségen Fekete Zsolt, a város polgármestere.
„Amikor Salgótarján várossá nyilvánításának századik évfordulójára készültünk, számba vettük az itt található bányászati emlékhelyeket. Arra jutottunk, hogy ugyan sok ilyen található a nógrádi megyeszékhelyen, azonban mindegyik kicsit el van dugva az érdeklődők elől. Azért esett a választásunk erre a helyszínre, hogy a városba érkezők rögtön azzal szembesüljenek: Salgótarjánnak a fekete- és a barnakőszén adta meg a lehetőséget a fejlődésre” – folytatta a polgármester.
A kiállított csille – melyet Sipos Béla és családja ajánlott fel a városnak – korábban a megye bányáiban dolgozott és elég rossz állapotban volt. A bányászcsillét – amely bányászhagyományaink miatt Salgótarján egyik szimbólumának minősül – felújították, így került mostani helyére.
Az avatóünnepséget követően a résztvevők zenés felvezetéssel vonultak a Múzeum térre, ahol folytatódott a Bányász-Kohász Juniális.
A program keretében az érdeklődők az Ifjúsági Fúvószenekar, a Bányász-Kohász Fúvószenekar, a Bányász-Kohász Dalkör, az Akkord Fúvós Kisegyüttes előadását, és a „Flowergirls” mazsorett csoport műsorát tekinthették meg.

(Megjelent a Salgótarján Ma c. önkormányzati lapban)