BDSZ

Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete

Hírek   Dokumentumok   Partnerek   Linkek

 A projektről

Vásárosnamény, Szabolcs-Szatmár Bereg megye és környéke az egyik leghátrányosabb helyzetű térség volt Magyarországon. Ezt a régiót többszörösen hátrányos helyzet jellemzi. Főként könnyűipari vállalatok vannak jelen, ahol a munkavállalók alacsony bérrerel rendelkeznek, a közelmúlt világjárványhoz kapcsolódó válsága is érintett. Nincs jelentős turizmusa, így kevés lehetőség volt a bérkompenzációra a pandémia idején. 2020-ban a régió egyik legnagyobb munkaadója - a vásárosnaményi ARJ Ruhagyár-bezárta üzemét; 530 munkahely szűnt meg, többnyire alacsony fizetésű munkásnőket foglalkoztatott. Ők szétszóródtak a régióban, egy részüket helyi kis- és középpvállalkozások foglalkoztatták. A könnyűipari dolgozókat országos képviselő BDSZ szeretne itt egy regionális bázist létrehozni annak érdekében, hogy összefogja a KKV-k ban alkalmazott könnyűipari dolgozókat, képviselje az érdekeiket és segítse őket a szerveződésben. Jelen egyéves projektnek a fő célja a helyi szakszervezeti tagok képzése és a szakszervezeti tagság növelése; munkavállalók képviseletéhez és sajátos érdekeik védelméhez szükséges ismeretek, képességek és készségek fejlesztése a régió cégei, kkv-i, mikrovállalkozásai körében.

A nemzetközi partnerség keretében a magyar BDSZ a koordináló szervezet. A portugál FESETE és a török Öz İplik İş, mint kedvezményezett partnerek és az európai szintű IndustriAll Europe társult partnerként járulnak hozzá a jó gyakorlatok összegyűjtéséhez a helyi szintű (területi) szakszervezeti szerveződések és alku témakörében, valamint a tudás helyi szinten történő módszertana kidolgozásában.

A projekt valamennyi eredménye – az összegyűjtött jó gyakorlatok, módszertan,az információs anyagok a változásmenedzsmentről, a körforgásos gazdaságról és a kollektív (bér)alkuról, valamint az ezeken alapuló e-learning tananyag - angol nyelven készülnek és a helyi terjesztéshez elkészül a magyar, portugál és török nyelvű fordításuk is.

Co Funded By the EU 400x109