BDSZ

Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete

prága1

A csehországi OS KOVO szakszervezet és az industriAll Europe workshopján vettünk részt 2023 március 1-én és 2-án. Az eseményre a BTUC4Recovery projekt keretében került sor, amelyben a BDSZ négy másik kelet-európai szakszervezettel és az industriAll Europe-pal közösen új módszerekkel dolgozik a tagság bővítésén és a dolgozói érdekérvényesítés megerősítésén. A projekt keretében az összes résztvevő szakszervezet szervez egy ún. „nemzeti workshopot”, ahol az adott szakszervezet képviselői megismerhetik ezeket a módszereket és egymástól is tanulhatnak.

A prágai workshopon hat alapszervezet képviselői vettek részt. A képzést Krén Ildikó, a BTUC4Recovery projekt koordinátora, Tomáš Valášek, az OS KOVO alelnöke, Jaromír Valeš, az OS KOVO szervezője és Turai Eszter, a BDSZ szervezője tartották.

A résztvevők megismerkedtek a szervezők által alkalmazott bevonási, mozgósítási és kommunikációs módszerekkel és jó példákkal. Többek között tanultak a munkahelyi kérdőívezésről és hatékony munkahelyi kampányok megtervezéséről, valamint a bevonó beszélgetések módszereit is gyakorolták. Az esemény fontos része volt a tapasztalatcsere: az alapszervezetek küzdelmeinek kielemzésével, tanulságok levonásával a résztvevők egymástól is tanultak, és kollégánk is hasznos új ismeretekkel tért haza. A résztvevők inspirálódtak a Nexen dolgozók februári sztrájkjából és más alapszervezeteknél zajló bérharcból is.

Az esemény az Európai Bizottság társfinanszírozásával került megszervezésre.

 

prága2

prága3