BDSZ

Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete

EU Kitermelőipari Ágazati Szociális Párbeszéd Bizottság ülésezett Brüsszelben. A BDSZ-t Bári Enikő alelnök és Rabi Ferenc elnök képviselte, a munkáltatók részéről dr. Zoltay Ákos ügyvezető főtitkár vett részt a rendezvényen.

EU BAPB ules 900x900

Első napirend a kritikus nyersanyagokról szóló törvény és a zöld megállapodás hatása az európai iparágakra és a bányászatra témakörben zajlott. Az előadások után a munkáltatók és a munkavállalók (szociális partnerek) reakciói kerültek bemutatásra.
A kristályos szilicium-dioxid egészségkárosító hatásainak megelőzését, a munkavállalók védelmét szolgálja az európai „NEPSI” program, amelynek következő soros, tagállami konferenciájára Budapesten kerül sor április 20-án.

A szakképzés, az új ipari munkavállaláshoz szükséges tudás megszerzése, a várható készség szükségletek meghatározása a kitermelő iparágban is fontos feladat. A készségek európai évében a lehetőségeit az ágazatnak a jelenlévők az EU Foglalkoztatási Főigazgatóság és a EIT RAW Materials képviselőinek előadásából ismerhették meg.
Változik az európai szintű üzemi tanácsokról szóló irányelv, ennek irányait az industriAll Europe szakértője mutatta be.
A vállalatok fenntarthatósági átvilágításáról, a fenntarthatósággal kapcsolatos a vállalati beszámolásáról szóló irányelv (CSRD) a polgárok, a fogyasztók és a befektetők számára kíván átláthatóbb helyzetet teremteni, környezetvédelmi, társadalmi törekvésekkel összhangban lévő magas szintű normákat határoz meg. Az EU DG Just Főigazgatóság képviselője tartotta az előadást, amelyhez a szociális partnerek fűzték hozzá a véleményüket. Bevezetése szakaszosan történik 2024. január 1-jétől.
Az aktuális szociálpolitikai kérdésekről az EU Főigazgatóság képviselője tartotta a befejező előadást.