BDSZ

Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete

2017. szeptember 8-án a zsúfolásig megtelt díszaulában került sor a ME Ünnepi Nyilvános Egyetemi Szenátus ülésre, melyen a BDSZ meghívásra képviseltette magát.

Brahms Akadémiai Ünnepi Nyitányára vonult be az Elnökség (a rektor és a hét kar dékánja), majd a Himnusz elhangzása után prof. dr. Torma András váratlan bejelentéssel kezdte a köszöntést. Idén először az Egyetem életében az egész ülés programja magyar és angol nyelven fog elhangzani, a moderátori szerepet Spilman Nóra, az angol–magyar és magyar-angol tolmács szerepét Sándor Krisztina látta el (nem szinkrontolmácsolással). Majd köszöntötte az állami, üzleti, társadalmi élet szereplőit, a járási hivatalok vezetőit, a középiskolák vezetőit, a követségek képviselőit.

Elsőnek a külföldi vendégeket köszöntötték név szerint

- Ecuador nagykövetét,

- Azerbajdzsán nagykövetét,

- Dél-afrikai Köztársaság nagykövetét,

- Mongólia nagykövetét,

- Oroszország consulját és attaséját,

- Nigéria consulját,

- Algéria consulját,

majd a meghívott magyar vendégeket

 

Ezt követően az I. évfolyamos magyar hallgatók -, majd angol nyelven az I. évfolyamos külföldi hallgatók eskütétele hangzott el.

Az eskütételek után dr. Kriza Ákos Miskolc Megyei Jogú Város polgármestere átadta két I. évfolyamos hallgatónak a „város kulcsát”, majd ünnepi beszédet mondott.

A Kormány nevében dr. Horváth Zita az EMMI felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár köszöntése hangzott el.

Prof. dr. Torma András ünnepi beszéde után Öexc. Maria Del Carmen Gonzales Cabal Ecuador nagykövet asszonya mondott köszönetet, magyar részről prof. dr. Kékesi Tamás a ME tudományos és nemzetközi rektor - helyettese angol nyelven köszöntötte a hazai és külföldi I. éves hallgatókat.

A ME HÖK nevében Kiss Máté üdvözölte az I. évfolyamos hallgatókat.

Prof. dr. Torma záróbeszéde után az Elnökség – a Szózat elhangzása után – Beethoven IX. szimfóniája hangjai mellett vonult ki.

Az ünnepségen Czinke Máté és a The Sign együttes adott műsort.

Újszerű volt az is, hogy az ülésen nem került sor kitüntetések átadására, az aznap kora délután külön teremben került sor.

 

Délután folytatódott lényegesen kevesebb meghívott jelenlétében a délelőtti ülés melyen kitüntetések/elismerések átadására került sor az alábbi sorrendben :

Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíj 35 fő

PRO UNIVERSITATE kitüntetés 1 fő

SIGNUM AUREUM UNIVERSITAS 2 fő

Az EGYETEM ÉRDEMES OKTATÓJA 9 fő

A MISKOLCI EGYETEM KÍVÁLÓ KUTATÓJA 3 fő

NEMZETKÖZI KAPCSOLATOKÉRT 4 fő

MISKOLCI EGYETEM KÍVÁLÓ DOLGOZÓJA 6 fő

REKTORI DICSÉRET 10 fő

KANCELLÁRI DICSÉRET 11 fő

A kitüntetéseket prof. dr. Torma András rektor, a Kancellári dicséretet dr. Deák Csaba kancellár adta át.

A délutáni ünnepségen Mády György és Tisza Csenge működött közre.