BDSZ

Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete

A Magyar Szakszervezeti Szövetség Nő Tagozata, a nők elleni erőszak felszámolásának világnapja (november 25) apropójából konferenciát szervezett - ”Az erőszak és a zaklatás nem része a fizetésnek” - címmel.

A konferencia részeként bemutatásra került az IDEA intézet kutatása, mely több mint 600 női szakszervezeti tag véleményét elemezte a nőket ért munkahelyi erőszak és zaklatás felmérésével.

A munkahelyi zaklatás formái az alábbiak lehetnek: fenyegető gesztus, kigúnyolás, sértő-fenyegető levelek, testi sértés, meg nem engedhető hangnem, nemi erőszak, stb.
A konferencián, több előadó, panelbeszélgetésben résztvevő hangsúlyozta, hogy nem lehet szó nélkül elmenni a munkahelyen megtörtént zaklatások mellett.
A szakszervezeteknek ezzel a jelenséggel foglalkozni kell, az erőszak, a zaklatás semmilyen formája nem elfogadható. NULLA TOLERANCIA!

A politika mutasson példát, az állam teremtse meg a jogszabályi hátteret. Első lépés lehetne a Liszaboni Egyezmény ratifikálása, de a kormány nem érdekelt a nők helyzetének javításában, hiszen azt a forrást, amibe ez kerülhet másra költik.

A MASZSZ Nő Tagozata elindított e témában egy országos „tudás átadást”, melynek célja ,hogy minél több tisztségviselő ismerje, értse meg a zaklatás és erőszak formái, hova lehet fordulni jogorvoslatért, szorgalmazni a munkahelyi esélyegyenlőségi tervek, etikai kódexek meglétét.

A konferencián a BDSZ-t Varga Éva képviselte.

Gyorsjelentés "Ami a pult mögött és a peronon túl kezdődik"

zaklatas