BDSZ

Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete

Az Ajka Városi Bányász Fúvószenekar Egyesület Centenáriumi Díszközgyűlést tartott Ajkán a Bányászati Múzeumban a Fúvószenekar 100 éves évfordulója alkalmából.
Az ünnepség során átadásra kerültek a hűséges zenészek számára a „Muzsikáért” érdemérmek, megemlékeztek a zenekar 100 év történelméről, valamint bejelentették az eredeti nevünk visszavételét, amely a következő volt: Ajka-Csingervölgyi Zeneegylet Fúvószenekara. A köszöntő beszédet Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter mondta, a BDSZ-t Rabi Ferenc elnök képviselte, aki Művészeti Nívódíj kitüntetést adományozott az együttesnek és a Szücs Krisztián karnagynak.

Képkivágás4

Fotó: Gyarmati László

Az Ajka-Csingervölgyi Zeneegylet Bányászfúvószenekara 1924-ben, 100 éve alakult. Ahogy az egykori közgyűlési jegyzőkönyv fogalmaz: “A nemzeti és bányaünnepek külső díszének emelése és a bányatelep társadalmi életében megnyilvánuló főbb eseményeknél való részvétel” céljából. A történelem változatos viharai és szebb időszakai közepette nyújtott lehetőséget a mindennapok nehézségeiből egy kis kikapcsolódásra a muzsikálás által és szórakoztatást a hallgató közönségnek. A száz év tucatnyi generációjában széles merítéssel mutatkoztak meg műkedvelő és magas zenei képzettséggel bíró hangszeresek is, de a cél mindig a közös zenélés közösségformáló és lélekemelő szerepe volt. A kezdetekben betelepülő zenészcsaládok oktatták kottaolvasásra és hangszerek használatára a munkás zenészeket, később pedig maga a zeneegylet biztosította a tágabb értelemben vett térség zeneoktatását, mely tevékenység tekinthető az intézményesült zeneoktatás megalapozásának Ajkán. A hetvenes évek óta szoros kapcsolatot ápolnak az ajkai zeneiskolával, így biztosítva az utánpótlást, egy ideje pedig az évente megrendezésre kerülő farsangi koncertjük bevételét is a gyerekzenekar támogatására ajánlják fel. A bányászmúlt hagyományait mai napig ápolja az együttes és a klasszikus fúvószenekari hangzások mellett szívesen nyúl kortárs és könnyűzenei darabokhoz vagy akár egyházzenei anyagokhoz is. Számos elismerés dicséri munkájukat, többek közt Príma díj Veszprém megyei közönségdíja, Veszprém megyei Értéktár kulturális szakkategóriája, Fúvószenekari Szövetség koncertfúvós kategória arany minősítése és szórakoztató kategória kiemelt arany minősítése.
Karmesterek és művészeti vezetők a mai napig: Tisztl Pál 1924-1928, Elek Mihály 1928-1959, Bugár Nándor 1959-1979, Horváth Zoltán 1979-1987,,Vörös János 1987-2011, Szűcs Krisztián 2011-.