BDSZ

Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete

A Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat „MÁFI” székház  II. emeleti Díszterme adott otthont a 2021. évi Szt. Borbála napi központi ünnepségnek.

Hagyományosan a rendező szervezetek: Innovációs és Technológiai Minisztérium, Magyar Bányászati Szövetség, Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete és az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület.

Az ünnepi elnökségben helyet foglalt:

Schanda Tamás  innovációs és technológiai miniszterhelyettes

Dr. Fónagy János  nemzeti vagyonért felelős miniszterhelyettes

Dr. Fancsik Tamás az MBFSZ elnöke

Homonnay Ádám, a Magyar Bányászati Szövetség elnöke;

Rabi Ferenc, a BDSZ elnöke;

Dr. Hatala Pál, az OMBKE  elnöke;

Prof. Dr. Mucsi Gábor a Miskolci Egyetem MFK dékánja;

Dr. Zoltay Ákos, az MBSZ főtitkára, az ünnepség levezetője;

A Magyar Himnusz és az ünnepség  résztvevőinek, illetve az ünnepi elnökségben lévők- és díszvendégek köszöntése után egy perces néma felállással tisztelegtek a résztvevők az elmúlt időszakban elhunyt bányász, kohász testvéreinkről.

Az ünnepi beszédet Schanda Tamás  innovációs és technológiai miniszter-helyettes úr mondta el, az ünnepi köszöntő beszédet pedig Dr. Fónagy János  nemzeti vagyonért felelős miniszterhelyettes úr.

A bányászati szervezetek részéről rövid köszöntőt mondott:

  • Homonnay Ádám  MBSZ elnök úr
  • Dr. Hatala Pál OMBKE elnök úr

 

„Szt. Martin” előadása után elismerések átadására került sor.

Elsőként a bányászattal és a kohászattal kapcsolatos lelkiismeretes tevékenységük, szakmai munkájuk miniszteri elismeréseként „Szent Borbála érem” továbbá „Miniszteri Elismerő Oklevél” (12 fő részére bányász-, 2 fő részére kohász Borbála érem, 12 fő részére Miniszteri Elismerő Oklevél), majd a „Magyar Bányászatért” kitüntetések, emlékérmek és jubileumi plakettek átadása következett, melyeket Schanda Tamás  miniszter-helyettes adott át.

A „Magyar Bányászatért” szakmai elismeréseket államigazgatási vezetőknek Schanda Tamás miniszter-helyettes, Dr. Fónagy János nemzeti vagyonért felelős miniszterhelyettes  és  Homonnay Ádám, az MBSZ elnöke adta át.

A Magyar Bányászatért további szakmai elismerések átadója  Homonnay Ádám, az MBSZ elnöke volt.

Az alapításuk évfordulóit ünneplő bányavállalkozások vezetői részére Jubileumi Plakett  átadás is megrötént (NITROKÉMIA 100; UZSA Bánya 70 éves- BASALT Középkő 30 éves; COLAS Északkő 30 éves; METALL-CARBON 30 éves; ÜVEG-ÁSVÁNY Kft. 30 éves).

Az ünnepségen a miniszteri elismerések mindenkori adományozóinak, illetve átadóinak „Köszönetnyilvánító elismerések” átadására is sor került „Szt. Borbála a Bányászok védőszentje” érem Schanda Tamás és Dr. Fónagy János Miniszter-helyettes Uraknak, melyeket a szakmai összefogás erősítése jegyében  Homonnay Ádám az MBSZ elnöke, Rabi Ferenc a BDSZ elnöke, illetve Dr. Hatala Pál az OMBKE elnöke közösen adták át.

Az ünnepség hivatalos része a „Bányász himnusz” és a „Kohász himnusz” közös eléneklésével zárult.